Clientervaringen

Vrouw, 34 jaar, secretaresse. Moeder van 3 basisschool kinderen:

"Ik werk parttime als secretaresse en had al jaren regelmatig last van de bovenrug en de nekspieren. Tijdens het uitgebreide onderzoek door Mirjam bleek dat mijn rug te krom was en mijn schouders en hoofd teveel naar voor hingen. Dit was niet alleen in mijn thuissituatie te belastend maar ook zeker tijdens mijn werk. Tijdens de behandeling heb ik geleerd mijn rug goed uit te strekken en hebben we veel ontspanningsoefeningen gedaan. Ook heeft Mirjam mij veel tips- en adviezen gegeven over hoe ik mijn werkplek moest inrichten. Ze is zelfs een keer meegegaan naar mijn werk! Het waren eigenlijk simpele aanpassingen zoals het op goede hoogte instellen van mijn beeldscherm, mijn muis iets dichter bij me leggen en regelmatig pauzeren en bewegen. Ook thuis heb ik mijn houding leren corrigeren. Ik weet nu hoe ik mijn rug recht moet houden bij het naar voor bukken zoals het in- en uitruimen van de vaatwasser. Ik heb veel gehad aan deze praktische therapie. Als ik al klachten krijg na een drukke week weet ik nu beter waardoor het komt en kan er ook zelf iets aan doen!"

Man, 46 jaar, vrachtwagenchauffeur:

"Ik had al jaren regelmatig last onder in de rug. De laatste jaren kwamen de klachten steeds vaker terug. Uit de röntgenfoto’s bleek dat ik slijtage had in de onderste wervels. Mirjam heeft mij toen uitgebreid onderzocht en goed naar mijn bewegingen gekeken. Ik zit natuurlijk hele dagen in de vrachtwagen en moet ook wel zwaar werk doen bij het laden en lossen. Ik bleek helemaal verkeerd te zitten met mijn bekken onderuitgezakt en “hing” eigenlijk meer in mijn rug. Met behulp van oefeningen en houdingen uit het dagelijks leven is dit gecorrigeerd. Ik heb beter leren zitten waardoor mijn wervels weer recht boven op elkaar staan. Ook tijdens het laden en lossen gebruik ik mijn spieren beter om mijn rug te beschermen. Ik maak meer gebruik van hulpmiddelen of schakel een collega in om me te helpen. Ik ben me meer bewust van het feit dat ik maar één rug heb en daar toch zuinig op moet zijn!"

Vrouw, 29 jaar, administratief werk parttime. Moeder van 1 kind (1 1/2 jaar) en 28 weken zwanger:

"Ongeveer na de tweede helft van de zwangerschap kreeg ik klachten van mijn schaambeen en liezen. Ik had weleens iets gelezen over bekkeninstabiliteit en werd dan ook bang dat mij dit nu ook overkwam. De verloskundige adviseerde mij naar Mirjam te gaan. Al tijdens het eerste onderzoek kwam ik er achter dat ik gelukkig niet tot de categorie bekkeninstabiliteit hoorde waar ik bang voor was. Mirjam heeft mij veel uitgelegd over het bekken tijdens de zwangerschap en dat het heel normaal is dat dit wat minder stabiel is in deze periode. Ik heb geleerd dat het juist in deze periode erg belangrijk is hoe ik ermee omging. Allereerst heb ik veel dagelijks bewegingen goed uit leren voeren. Voor mij was belangrijk dat ik mijn bekken in de middenstand zette en daarbij mijn spieren als een soort corsetje mijn rug en bekken liet beschermen. De oefeningen waren heel praktisch en ik kon ze direct thuis en op mijn werk gebruiken. De klachten werden minder en ik kon voorkomen dat ze erger werden. Ook leerde ik beter luisteren naar signalen van mijn lichaam en nam ik iets meer rust. Op het laatst hebben we nog praktische tips doorgenomen voor de bevalling. Na de bevalling waren mijn klachten een stuk minder. Wat ik geleerd had tijdens mijn zwangerschap kon ik goed gebruiken na de bevalling bij het verzorgen van mijn zoontje. Zo kon ik veel ergernis voorkomen en gebeurde mij gelukkig niet waar ik in mijn zwangerschap over gelezen had!"